T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

5.Sivas Tarım ve Hayvancılık Fuarı Ziyaretçileriyle Buluştu

Yayın Tarihi : 5.09.2018

Sivas Kongresi'nin 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 5. Sivas Tarım ve Hayvancılık Fuarı" ve "İlçeler Sergisi" ziyaretçileriyle buluştu.

Fuar Alanı'nda düzenlenen açılış töreni; TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Millet Vekili İsmet YILMAZ, Sivas Valisi Davut GÜL, BBP Genel Başkanı Mustafa DESTİCİ, Sivas Milletvekilleri Mehmet Habip SOLUK, Semiha EKİNCİ, Ulaş KARASU, Ahmet ÖZYÜREK, Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit YILDIZ, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan program, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa EKEN, CHP Sivas Milletvekili Ulaş KARASU, MHP Sivas Milletvekili Ahmet ÖZYÜREK, BBP Genel Başkanı Mustafa DESTİCİ, Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN'ın açılış konuşmaları ile devam etti.

Sivas Valisi Davut GÜL törendeki konuşmasında; "Sivas kamu yatırımlarından, başta tarım olmak üzere çok fazla destek alıyor. Bizim verdiğimiz vergi, iller sıralamasında 57. sırada. Kamu yatırımlarında aldığımız pay itibariyle de 9. sıradayız. Yani para verirken 57. sırada olan bir iliz. Nüfus itibariyle 58. sıradayız. Ama kamu yatırımlarında ilk 10 içerisindeyiz. Son 15 yılda 27 milyar lira (27 katrilyon lira) Kamu yatırı aldık. Komşumuz Kayseri 16 milyar lira yatırım almış. Şunu dersek çok doğru olmaz, Sivas kamu eliyle geri kaldı, ya da Sivas kamu eliyle geliştirilmedi. Tam aksine verilmesinin çok çok üzerinde verildi. TKDK´da hibe anlamında biz ilk 3 arasındayız. Tarımda son 15 yılda verilen teşvik miktarı 1 milyar 600 milyon lira. Bu güncellenmiş rakam değil. Güncellenmiş rakam olduğunda bu 3 buçuk milyar lira." dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Millet Vekili İsmet YILMAZ ise konuşmasında; "Ülkemiz tarımsal hâsılada Avrupa´da 4. sıradan 1. sıraya yükseldi. Nasıl yükseldik? Üretmeden olur mu? Avrupa´nın en büyük tarım ülkesi konumuna geldik. Ülkemizin tarımda ithal ettiği ürünler var. Ama ihraç ettiği ithal ettiğinden daha fazla, bu bakımdan da Türkiye tarımda her dönemde net ihracatçı olmuştur. Eğer ki yetersiz görenler varsa, o zaman çevresindeki ülkelere baksınlar. Aynı coğrafyada yaşıyoruz. Toplam tarımsal destek 2002´de 1,8 milyardı, geçen yıl 13 milyar TL oldu. 2003-2017 yılları arasında üreticimize 8 milyar TL mazot destek ödemesi yapıldı. Çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısı ilk kez destek olarak verilmektedir. Prim desteğine verilen ürün sayısı 5´ti, şimdi ise 17.

Benim babamda çiftçiydi, bende bilirdim. Bütün ilaçlarımızı kendimiz alırdık. İlacı vurmak için veteriner veya hayvan sağlık memuru götürdüğümüzde, iğne parasını da biz verirdik, araba parasını da biz verirdik. 2005 yılından bugüne kadar sertifikalı tohum ve fidan kullanan çiftçilerimize, tohum ve fidan üreten kuruluşlara 1,7 milyar destek verdik. Şimdi Türkiye nereden nereye geldi diyenlere sadece bir örnek bile yeterlidir. Yılda yaklaşık 6 milyon evladımıza kendi çiftçimizin üretmiş olduğu sütü veriyoruz. Tarımın her alanında ilerleme kaydedildi. Ancak daha çok yapılacak şey var

Sivas 4 Eylül Kongresinin yıldönümünde, çünkü bu tam bağımsızlığa giden yol. Tam bağımsızlığa milletin vermiş olduğu karar burada açıkça ifade edildi. Bizde bu dönemde tam bağımsız olalım diyoruz. Biz mandaya hayırı Sivas´ta dedik ve yine diyoruz. Birlik ve beraberlik içinde, bugünümüz dünden daha iyi olacaktır inşallah.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve beraberindekiler, AGROSİVAS'2018 Tarım ve Hayvancılık Fuarı ve İlçeler Sergisi´nin açılışını yaptı ve stantları gezdi.

5. Sivas Tarım ve Hayvancılık Fuarında; Çeşitli aksesuarlar, hayvansal üretim makineleri, ekipmanlar, ürün işleme, ambalajlama, paketleme ve depolama malzemeleri, tarımsal ilaçlar, sera ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma ürünleri sergilendi.