T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Seyit YILDIZ Kurbanlık Hayvanların Seçimi ve Yaş Tayinin Nasıl Yapılabileceği Konusunda Bilgiler Verdi

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit YILDIZ; Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulamasının kullanımı, kurbanlık hayvanların yaşları ve yaş tayini konularında bilgiler verdi.

İl Müdürü Seyit YILDIZ Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması kullanımına ilişkin yaptığı açıklamada; "Güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için Bakanlığımız teknolojiyi ön plana çıkarmıştır. Bu kapsamda TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Bakanlığımız tarafından https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir.

Ayrıca Bakanlık tarafından hayvanların; tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabileceği Hayvan Sağlığı ve Refahı (HaySag) Mobil uygulaması geliştirerek kullanıma açılmıştır. Uygulama cep telefonlarına yüklendikten sonra küpe üzerindeki barkot okutularak ya da küpe numarası yazılarak hayvana ilişkin bilgilere ulaşılabilecektir." dedi.

Kurban seçerken alınacak kurbanın yaşının önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü Seyit YILDIZ; "Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını, deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir yaşını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.

Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, diş gelişimi, boynuzlardaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en doğru yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir.

Manda ve sığırların iki yaşını tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmıştır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır.

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Sağlıklı hayvanların belirgin özellikleri vardır; Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı, kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca, göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz." dedi.