T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Seyit YILDIZ Tritikale Ekimi Yapılan Tarlalarda İncelemede Bulundu

Yayın Tarihi : 25.07.2018

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ ve Ulaş Tarım İşletmeleri Müdürü Metin YURTDAKAL, tohumluk kontrolörleri ile birlikte Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü arazisi içerisinde bulunan tritikale ekimi yapılan tarlalarda incelemelerde bulundu.

İl Müdürü Seyit YILDIZ tarla kontrolleri sırasında yaptığı açıklamada; "İlimiz tritikale tohumu üretiminde ilk sırada yer almaktadır. 2018 yılında ilimizde 17.000 dekar alanda tritikale tohumu üretimi için ekim yapılmıştır. Buğday ve çavdar melezi olan tritikalenin özellikle tuzlu tarım arazilerinde hassasiyet göstermeden yetiştiriciliğini yapmak mümkündür. Her türlü toprak yapısında yetiştirilmesi mümkün olan tritikale, özellikle kıraç tarım arazilerde diğer hububatlardan daha yüksek verim vermesi nedeniyle önemli bir yem bitkisi olarak tercih edilmektedir.

Tritikaleden; Tarlada otlatma, yeşil ot olarak değerlendirme, silaj yapma şeklinde yararlanılabilmektedir. Tritikale, bu amaçlar için tek başına yetiştirilebildiği gibi başka tahıllarla veya baklagillerle özellikle macar fiğ ile karışık olarak da ekilebilmektedir. Bu karışımlar yem verimini ve kalitesini yükseltmektedir. Yeşil yem olarak tritikale, süt olum döneminde hasat edildiğinde yüksek oranda protein içerir. Kuru madde yüzdesi buğday ve çavdara eşdeğer, yulaf ve arpadan yüksektir. Başta süt inekleri olmak üzere bütün hayvanlara silaj olarak verilebilir. Kurak ve kıraç alanlarda yani silajlık mısırın yetişmediği yerlerde mükemmel bir silaj bitkisidir. Hayvan yemi olarak dane, kaba yem üretiminde büyük potansiyele sahiptir.Kaba yem açığı, hayvansal ürünlerdeki verim düşüklüğünün başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Besleme değeri yüksek olan kaliteli kaba yem üretiminin artırılması, hayvansal ürünlerin verimlerinin kısa süre içerisinde artmasına yol açacaktır. Bölgede kış aylarının sert geçmesi nedeniyle hali hazırda yetiştirilen yonca, korunga ve adi fiğin dışında soğuk havaya dayanıklı tritikale bu konuda önem kazanmaktadır.

 İl Müdürlüğü olarak; Tritikalenin, besin değerinin yüksek olması, et kalitesini artırması ve kümes hayvanlarının beslenmesinde yüksek enerji değerine sahip olması nedeniyle, çiftçilerimizin tritikale ekmesini tavsiye ediyor ve üretim ağının genişlemesi için çalışmalar yürütüyoruz." dedi.