T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Nohut Demonstrasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 19.04.2018

Kangal İlçesinde bulunan nohut demonstrasyon alanında; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Recep IŞIK, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ferhat BALABAN ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli incelemelerde bulundu.

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak; Ülkemizin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği gerçekleştirmek, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek amacıyla politika belirlemek ve uygulamak misyonu ve gıda ve tarım alanında; Üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, Türkiye'yi bölgesinde lider, Dünyada küresel aktör haline getirmek vizyonu ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

2.720.279 hektar alana sahip Sivas il topraklarının yüzde 41'ini tarıma elverişli arazi, yüzde 27'sini mera, yüzde 13'ünü orman ve fundalık, yüzde 19'unu da tarım dışı alanlar oluşturmaktadır. İlde tarım işletmeleri faaliyetlerine göre genellikle bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte yapılmakta olup bu oran % 87'yi bulmaktadır. Bunu sırasıyla % 10'la yalnızca bitkisel üretim yapan işletmeler ve % 3'le sadece hayvansal üretim yapan işletmeler izlemektedir.

Sivas ilinde bitkisel ürünler üretimi içerisinde en önemli gelir kaynağı olarak ilk sırada yer alan tarla ürünleri tahıllar, yem bitkileri, endüstri bitkileri ve yemeklik baklagiller olmak üzere dört ana grup altında değerlendirildiğinde gerek üretim miktarı gerekse ekiliş alanı açısından ilk sırada tahıllar gelmektedir. İlimizde ortalama 60.000 dekar alanda yemeklik dane baklagil tarımı yapılmaktadır. Bununda önemli bir kısmını (%80-85)'ini nohut oluşturmaktadır.

İlimizde nohut tarımı genellikle nadas yılında tohumun toprağa dağıtıldıktan sonra pulluk vb. aletlerle toprağa karıştırılıp hasadı ise elle yolunmak suretiyle yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda işçilik ücretlerinin yüksek olmasından dolayı birçok üreticimiz nohut tarımından vazgeçmiştir. Oysaki iyi bir münavebe bitkisi olan nohut tarımının ilimizde daha geniş alanlarda yapılması hem ilimiz, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak hem de münavebede yer alarak toprak verimliliğinin sürekliliğine katkı sağlayacaktır.

Bu noktadan yola çıkarak yaygın olarak nohut tarımının yapıldığı ilçelerimiz olmak üzere verim potansiyeli yüksek ve hasatta biçerdöver ile hasat edilebilecek çeşitlerin belirlenmesine yönelik olarak Gürün (Yeşildere ve Dayakpınar) ve Kangal (Hamal-Tersakan) İlçelerimizde araştırma kuruluşları tarafından tescil ettirilerek nohut tarımı yapılan bölgelerimiz için tavsiye edilen çeşitlerle ilimizde demonstrasyon çalışmaları yapılmaktadır. Azkan, Arda, Çağatay ve Sezenbey çeşitleriyle 2018 üretim döneminde belirlenen lokasyonlarda ekimi yapılarak tamamlanmıştır. Ekimin tamamlanması ile birlikte kontrol işlemlerine devam edilerek hastalık ve zararlılara dayanıklılık gözlemleri yapılıp hasatla birlikte verim potansiyellerine göre ilimizde Nohut tarımı yapacak olan üreticilerimize tavsiye edilecek çeşit ya da çeşitler belirlenecek. Söz konusu çalışmaların bir üretim sezonu daha devam ettirilmesi planlanmaktadır.