T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Güney Köyü’nde Üreticilere Yönelik ‘Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi’ Konulu Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 9.04.2018

Bakanlığımız tarafından 2018 yılı "Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Yılı" olarak ilan edildi. Bu çerçevede yetiştiricilerimizin bilgilendirilmesi, sahada buzağı bakım ve besleme şartlarının iyileştirilerek buzağı ölümlerinin önlenmesi amacı ile İlimiz Merkez Güney Köyü'nde üreticilere yönelik eğitim çalışması düzenlendi. Toplantı; İl Müdürümüz Seyit YILDIZ, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Vekili Bahri DAŞDEMİR, görevli teknik personel ve köyde bulunan üreticilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ toplantıda yaptığı konuşmada; "Bakanlığımız tarafından 2018 yılı Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda bizde bir taraftan programlı aşı uygulamalarına devam ediyoruz bir taraftan da eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. Ülkemizde buzağı ölüm ortalaması  %15 seviyelerinde, büyük işletmelerde ölüm oranları %1-2 seviyelerinde. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle Buzağılarda bakım, besleme ve korumanın önemini vurgulayarak farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bakanlık olarak hedefimiz ilk etapta %5 seviyelerine indirmek.  

Buzağı ölümlerinin bir kader olmadığının bilinmesi gerekir. Buzağı ölümleri genelde yetersiz bakım şartları, bilgisizlik ve ihmal neticesinde gerçekleşmektedir. Bu yönde gerekli çalışmaları yaparsak, ölümleri minimum düzeye indirip, ülke kaynaklarının heba olmasının önüne geçebiliriz. Problemin kaynağını bulmamız gerekiyor, Köylerimizde, ilçelerimizde, İl merkezinde eğitimler planladık, bu kapsamda bugün sizlerle beraberiz. Sizin sorularınızı cevaplamak ve tarımsal desteklemeler hakkında bilgilendirmek için buradayız." dedi.

Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Yüksel KAYA; Gebe hayvana doğuma iki ay kala septisemi aşısı, buzağıya doğar doğmaz septi serum yaptırılması, enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için hijyenik koşullar sağlanması, doğumdan sonra göbek bağını tentürdiyot ile temizlenmesi, doğumdan sonra ilk iki saat içinde ağız sütünün mutlaka içirilmesi, buzağıların bireysel kulübelerde barındırılması, buzağı doğum bildirimi yapılması, konularında sunum yaptı.

Buzağı ölümlerinin önlenmesi, buzağı bakım ve besleme şartlarının iyileştirilerek ileride oluşabilecek verim kayıplarının önlenmesi amacı ile İl Müdürlüğümüz tarafından İlimiz genelinde çalışmalar devam edecektir.