T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şarkışla İlçesi’nde “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık” Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.04.2018

Şarkışla Belediyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle "Şarkışla İlçesi Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık" çalıştayı yapıldı. Toplantı; Şarkışla Kaymakamı Akif PEKTAŞ, Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay OĞUZ, İl Müdürümüz Seyit YILDIZ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Muhammet Ali GENÇ, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Hasan Hüseyin ARI, Birlik Başkanları ve üreticilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay OĞUZ toplantıda yaptığı konuşmada; "Üreticilerimiz zaman zaman bizlere gelip sıkıntılarını dile getiriyorlar. Çiftçilerimizin sorunlarını iletebilmeleri ve çözüm yollarını öğrenmeleri için böyle bir toplantı düzenlemeyi uygun gördük. Katılım sağlayan üreticilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Şarkışla Kaymakamı Akif PEKTAŞ konuşmasında; "Her alanda olduğu gibi hayvancılığın da kendi içerisinde sorunları var. Bardağa baktığımızda sadece boş tarafını görmeyeceğiz, bardağın dolu tarafını da görmemiz lazım. Bundan 15-20 yıl önceki hayvancılık politikaları ile şimdiki hayvancılık politikaları arasında değişim ve gelişim olduğunu kabul etmemiz lazım. Daha iyisinin olması için neler yapılabileceği, burada yapılan fikir alışverişleri vasıtasıyla sadece Şarkışla İlçesi için değil Ülke genelinde bir yol izlenmesi açısından katkısı olacağına inanıyorum."

Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Hüseyin ARI çalıştayın başlangıç konuşmasında; "Hem ulusal bazda hem yerel bazda hazırladığımız başlıklarla bir fikir alış verişi yapacağız. Yerel problemi açığa çıkarmak ve çözüme kavuşturmak bizim için önemli." dedi.

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ toplantıda yaptığı konuşmada; "Şarkışla 45.000 büyükbaş ve 50.000 civarında küçükbaş hayvan varlığıyla en önemli ilçelerimizden. Şarkışla'yı önemli kılan hususlardan bir tanesi de ülkemizde bulunan en büyük hayvan pazarlarından birine sahip olması.

Hayvan sayılarının artırılması ve sürdürülebilirlik açısından neler yapabiliriz noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Maliyetleri düşürmek oldukça önemli, girdiler düşecek ki sonuçta elde edilen kar yüksek olsun. Yem bitkileri tohumu ile ilgili çalışmalarımız oldu, önemli bir miktarda Şarkışla İlçemize tohum dağıtımı gerçekleşirdik. 9 ilçemizde toplam 200.000 da alanda mera ıslahı çalışması yapacağız, bunlardan bir tanesi de Şarkışla ilçemiz, bu kapsamda yaklaşık 2.000.000 TL tutarında yatırım yapılacak." dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Muhammet Ali GENÇ ise toplantıda yaptığı konuşmada; "Biz IPARD 1 programından önce 10 baş ve 100 baş aralığında AB standartlarında anaç hayvan desteklemeleri yapıyorduk. Bu rakam daha sonra 120 başa kadar çıktı. Şimdi 100 başlık bir işletme, anaç hayvanda sürü projeksiyonu ile birlikte 100 tane danası 50 düvesi ile birlikte iki buçuk katı büyüklüğe kadar çıkmaktadır. Desteklerimiz zamanla artıyor ve artmaya devam edecek, katılım sağlayan üreticilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Kadınlarımızın tarımdaki rolü, köy nüfusunun azalması, çoban sorunu, mera, süt ve besi sığırcılığı, tarımsal desteklemeler konularının ele alındığı çalıştay, üreticilerin sorunları hakkında karşılıklı fikir alışverişi yapılarak soru-cevap şeklinde sona erdi.