T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Tohumluk ve Yemeklik Patates Üretimi Yapan Üretici Firmalara Yönelik Sektör Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 23.03.2018

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ, DSİ Bölge Müdürü İsmail KAYA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Recep IŞIK ve ilimizde tohumluk ve yemeklik patates üretimi yapan firma üreticilerinin katılımıyla İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda sektör toplantısı yapıldı.

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ konuşmasında; Patates bizim için önemli, Sivas'ta bitkisel alanda yetiştirdiğimiz en önemli ürünlerden bir tanesi. Üreticilerimizle toplantı yapıp karşılıklı yaşadığımız sorunlar hakkında fikir alış verişi yapalım ve bir yol haritası çıkaralım istedik. Sulama, sulu tarımda bitkiler için ortam suyu eksiğini giderebilmenin bir yoludur. Bu bakımdan su kaynaklarını geliştirme ve suyu bilinçli kullanma, daha zengin bir ülke ve daha temiz bir çevre için vazgeçilmezdir. Son yıllarda yaşanan kuraklıkla ilgili olarak bazı bölgelerde sulama problemi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan problemlerin tekrar oluşmaması için 2018 yılında bununla ilgili ne yapılabilir, ne gibi tedbirler alabiliriz onları konuşacağız. İlçelerimizde bu konuda toplantılar yaptık. Aynı bölgede yoğun ekim yapıldığına daha sık problemler ortaya çıkıyor.

Toprak işlemeli tarımda rekabet için harcanan enerji en aza inmekte ve her bitkiden daha fazla ürün alınabilmektedir. Ancak zamansız ve aşırı miktarda kimyevi gübre ve pestisit uygulamaları, ağır iş makineleriyle çalışma, bilinçsiz sulama tarıma bağlı çevre kirliliği doğurmaktadır. Gelecek nesillere daha temiz tarım alanları ve sürdürülebilirlik için topraklarımıza sahip çıkmamız lazım, tedbirler almamız lazım. Denetimleri artıracağız, bununla ilgili biz çalışma arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. İstiyoruz ki her yıl aynı parseller ekilmesin, münavebeye dikkat edilsin. Bu nedenle yeni alanlara yönelmemiz gerekiyor. Hafik, Zara, İmranlı, Gemerek, Kangal'da sulamaya açılan yeni alanlar var. Mutlaka plan dahilinde ekim alanlarını döndürerek üretimin yapılması gerekiyor. Kaliteyi sürdürebilmek için üreticilerimizin tohum üretimine daha fazla dikkat etmesini istiyoruz. Katılımlarından dolayı patates üreticilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

DSİ Bölge Müdürü İsmail KAYA ise yaptığı konuşmada; "Tarım İl Müdürümüzle beraber ilçelerimizde çiftçilerimize yönelik toplantılar gerçekleştirdik. Yeni bir üretim sezonunun başlangıcında ise sizlerle bir araya gelmek istedik. Üretim esnasında bir takım kurallara dikkat etmemiz gerekiyor ki üretimin devamlılığı olsun, devamlılığı olmayan üretimin bize hiçbir faydası yok. Geçtiğimiz yıl birtakım sıkıntılar yaşanınca istedik ki bu sene bir sıkıntı yaşamayalım veya en az seviyeye indirelim, kimse mağdur olmasın.

Bizim ilgi alanımız su, suyun doğru ve verimli bir şekilde kullanılmasını temin etmek istiyoruz. Geçen sene su miktarı azdı, suyu kullanmamız gerekenden fazla kullandık. Üretim yapacağınız alanın sulama sahasında olup olmadığına dikkat edin, sulama alanında değilseniz sulama sahası dışına su verilmesine kanunen izin veremiyoruz. Sulama saha içerisindeyseniz de su miktarı yeterli mi değil mi onu kontrol ederek üretiminizi ona göre yapın. Su tahsisi konusunda gerekli izinlerinizi alarak sulama suyunuzu kullanabilirsiniz." dedi.

Konuşmaların ardından üreticilerimizin sorunları ve çözüm önerileri tartışılarak toplantı sona erdi.