T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sürü Yönetimi Elemanı Kursu Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 14.03.2018

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda devam eden 'Sürü Yönetimi Elemanı Kursu'nda eğitim gören kursiyerleri; İl Müdürümüz Seyit YILDIZ, İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuncay BARAL ve Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ ziyaret etti.

Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Aktif işgücü Piyasası Programları İşbirliği protokolüne uygun olarak hazırlanan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında İlimiz Merkezde açılan 'Sürü Yönetimi Elemanı Kursu' 05.03.2018 tarihinde başlamış olup 179 kursiyere 13 gün süresince toplam 104 saat eğitim verilecektir. 'Sürü Yönetimi Elemanı Kursu' 21.03.2018 tarihinde sona erecek olup kursiyerlerden kura ile belirlenen 25 kişiye İŞKUR tarafından günlük 25 TL kurs ücreti ve kurs süresince sağlık sigortası desteği sağlanmıştır.

Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ konuşmasında; "Yetiştiricilerden isteğimiz, köylerimizde kalalım, hayvancılık konusunda daha ileriye gitmemiz gerektiği aşikârdır. Gücümüzün yettiği kadar sizlere destek oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. İnşallah hayvansal ve tarımsal ürünlerin ihracatını yapacak seviyeye geleceğiz. Destekler konusunda sizlere yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağı,  24 saat sizlere hizmet için buradayız. Sürü yönetimi kursumuzun sizlere hayırlı olmasını diliyorum, hepinize saygılarımı sunuyorum." dedi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuncay BARAL konuşmasında; "Türkiye genelinde yörelerin özelliklerine ve eğitim ihtiyaçlarına bağlı Bakanlık olarak 3290 çeşit kursumuz bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak sizlerin, çevrenizdeki komşularınızın, tanıdıklarınızın faydalanacağı ve ihtiyaç duyacağı kurslar bulunmaktadır, dolayısıyla gelenekçi yaklaşımdan yenilikçi yaklaşıma geçmek zorundayız. Büyüklerinizden görmüş olduğunuz tarım ve hayvancılık yöntemlerinin globalleşen bir ortamda yetmediğini maliyetlerin yükseldiğini hepimiz biliyoruz.

Maliyetleri düşürmenin yolu öncelikle eğitimden geçiyor. Devletimizin son yıllarda tarım ve hayvancılığa vermiş olduğu teşvikler sayesinde bugün burada ülkemizin stratejik bir alanı olan hayvancılığı geliştirmek adına ortak payda da burada bir araya geldiniz. Bu fırsatı hepimizin iyi değerlendirmesi gerekiyor. Hepimizin bildiği gibi ekonomimizin üç temel unsuru var; tarım, sanayi ve hizmet sektörü, tarım bunların içerisinde en stratejik olanı. Hepimizin üzerine büyük sorumluluklar düşüyor, bu duygularla kursumuzun tüm Sivas özelinde Ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT yaptığı konuşmada; "Böyle önemli bir günde aranızda bulunmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bütün kurumlar olarak güzel bir koordinasyon halinde. Vatandaşlarımızın hem çalışma hayatına hem kendi işlerine yoğunlaşmaları, sağlıklı donanımlı bir şekilde işlerini sürdürebilmeleri için ve eğitimlerini temin etmek için gayret etmekteyiz.

Bugün burada sürü yönetimi kursu ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Devletimiz her koşulda vatandaşımızın yapacağı işi bilgili ve donanımlı yapması için ihtiyaç duyduğu maddi desteği ve eğitim desteğini çeşitli kurumların koordinasyonuyla temin ediyor. Bu bağlamda bizlerde il olarak çok şanslıyız, kurumlarımız sizlerin yaptığı işleri daha kaliteli şekilde yapmanız için ciddi bir koordinasyon ve işbirliği halinde hareket ediyorlar.

İŞKUR olarak yaptığımız faaliyetin istihdama katkısı olmasını baz alıyoruz, mümkün olduğu kadarıyla iş arayan sayısını azaltmak ve vatandaşlarımızın kendi topraklarında kendi zenginlikleriyle ekonomiye katkı sağlama hususunda ciddi bir talebimiz var, bu devletimizin de bir talebi, çünkü yerlileşme ve millileşme açısından da bu oldukça önemli. İnsanımızın kendi toprağında olması kendi toprağını işlemesi, kendi hayvanını beslemesi bundan büyük bir verim elde etmesi son derece önemli ve değerli. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz peynir üretimi ve buna benzer kurslarımız var. Biz bu işin finansman boyutundayız, üretime hizmet edecek her türlü faaliyete kurum olarak, bakanlık olarak olumlu yaklaşıyoruz ve desteklemeye çalışıyoruz. Burada aranızda bulunduğum için son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Katılımcıların alacakları sertifikaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

İl Müdürümüz Seyit YILDIZ ise konuşmasında; "İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri nüfusun %66.5 geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Sivas'ta hayvancılık olmazsa olmazımızdır, hem büyük baş hem küçükbaş hayvan mevcudumuzu sayı olarak yükseltmemiz gerekmektedir. Sadece Sivas'ta hububat yetiştirerek mesafe almamız mümkün değildir, mutlaka hayvancılıkla birleştirmemiz lazım. Bununla birlikte yem bitkilerine ağrılık vermemiz lazım. Bu sebeple de İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak 2018 yılında yem bitkilerine yaklaşık olarak destekler %50'nin üzerinde artırıldı. Bunun yanında yine yem bitkisi tohumu desteği yapıyoruz. Yoncada %25'ni çiftçi %75'ini biz bakanlık olarak karşılıyoruz. Mısır ve fiğde yine aynı şekilde desteklerimiz devam etmektedir. Yine bu yıl İlimiz nadas alanlarının daraltılması programı kapsamında nohut tohumu dağıtımı yapacağız,  bunun %50'sini Bakanlık olarak karşılıyoruz ikinci yıl aynı tarım parseline ekilecek olan buğdayın %100'ünü karışlayacağız üçüncü yılda yine ekilecek nohut ve yem bitkisinin %50'sini Bakanlık olarak karışılacağız.

Bakanlık olarak 2018 yılı Buzağı Yılı olarak ilan edildi ve 550 TL buzağı desteğimiz var. Şuanda Türkiye'de buzağı ölümleri ortalama %15'lerde bizim hedefimiz 2018 de bunu %5 seviyesine getirmek, böylelikle ülke genelinde 450.000 – 500.000 adet buzağı yaşatmış olacağız bu çok önemli. Çiftçiliği meslek olarak yapmaya başladığımızda başarıyı yakalayacağız. Üretimi mutlaka artırmamız lazım, buzağılar konusunda göbek bağı dezenfektasyonun iyi yapılması ve ahırlarda buzağıların yattıkları yerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca septisemi aşısı yapılması gerekiyor, bunlar buzağıların sağlıklı olması için önemli konulardır. Kaybedilen her buzağı bizim milli servetimizdir, kaybettiğimiz her buzağı yurt dışından yeni buzağı alınması demektir, bu konulara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda desteklemeleriz yoğun bir şekilde devam ediyor en son mazot gübre desteği ödemelerimiz başladı. Cuma günleri saat 18:00 den sonra TC kimlik numaralarına göre ödemeler yapılmaya devam ediyor.

Küpesiz hayvan kesinlikle ahırınızda bulundurulmamalı, mutlaka küpeleri taktırın, yeni doğan hayvanlarınızda ya da yeni aldığınız hayvanlarınızda küpe yoksa İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaatlarınızı yapmalısınız. Sevksiz kesinlikle işletmenizden ve ahırlarınızdan hayvan çıkarmayın çünkü denetimlerimiz ve yol kontrollerimiz var. Cezai işlemlere maruz kalmamınız için bu hususlarda dikkatli olmanızı istiyorum. Kursumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum, bundan sonraki dönemlerde eğitimlerimiz birçok başlıkta devam ediyor ve edecek, sizlerden gelecek talepler doğrultusunda en az 12 kişi olmak şartı ile ne zaman ve nerde isterseniz biz eğitim vermeye hazırız." dedi.

Konuşmaların ardından İl Müdürümüz Seyit YILDIZ'ın yetiştiricilerden gelen soruları yanıtlaması ile toplantı sona erdi.