T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz ve İŞKUR İl Müdürü Onbaşılar Köyü’nde Yapılan “Peynir Üretim Kursu” Kursiyerlerini Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 22.12.2017

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 18 Aralık 2017-31 Ocak 2018 tarihleri arasında merkez Onbaşılar Köyü'nde 32 iş günü devam edecek olan Peynir Üretim Kursu 20 bayan çiftçi katılımı ile devam etmektedir. Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ, İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT ile birlikte merkeze bağlı Onbaşılar Köyü'nde kursiyerleri ziyaret etti.

İl Müdürü Seyit YILDIZ kursiyerlere yapılan ziyarette yaptığı konuşmada; "Bu gibi kurslarımızın en iyi tarafı hizmetin kursiyerlerimizin ayağına gelmesidir. Bu kursları açarken İŞKUR İl Müdürlüğü'nün ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün de önemli katkıları var onların destekleri ile bu kursları açıyoruz. Bizim kurumsal olarak en önemli görevlerimizden bir tanesi eğitim, bu eğitimimizde de çeşitli peynirlerin yapım tekniklerini ve uygulamasını eğitmen arkadaşlarımız sizlere öğretecek. Bu kursun sonunda sizler bütün öğrendiğiniz peynir çeşitlerini yapabilecek duruma geleceksiniz. Köyde ilk akla gelen peynir yapımı, sizler peynir yapımını elbette biliyorsunuz ama peynir çeşitleri açısından daha detaylı bir eğitim alacaksınız. Süt sağlıklı ve hijyen şartlarını sağlarsa yaptığımız peynirlerde sağlıklı ve lezzetli olur. Bu nedenle sağımdan başlayarak peynir yapım aşamalarında da hijyen şartlarını sağlamamız gerekir. Aynı zamanda sütten katma değeri daha yüksek ürünler elde edildiğinde aile bütçesine katkınızda artacaktır. Eğitime gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum." dedi.

İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT ise yaptığı konuşmada; "Şuanda merkezde, ilçelerde ve bazı köylerde kurumlarla birlikte işbirliği içerisinde çeşitli konularda kurslar veriyoruz. Eğitim alanında en çok işbirliği yaptığımız kurum ise İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'dür. Yine işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu kursumuz ile köylerde sağlıklı beslenmeyi temin etmek ve temin edilen bu sağlıklı gıda maddelerini sofralarımıza sunmanızı amaçlıyoruz. Peynirin sağlıklı ve lezzetli bir şekilde yapılması son derece önemli, bunun temini için İl Müdürlüğümüzün köylerde vermiş olduğu bu hizmet de oldukça önemli, ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak olan her çalışma devlet tarafından desteklenmeye değerdir. Bizde bu mantıkla bu çalışmalara devletimizin gücü ölçüsünde destek olamaya devam edeceğiz." dedi.

Peynir üretim kursunda kursiyerlere; "İş sağlığı ve güvenliği, sütün işlemeye kabülü, sütün işlemeye hazırlanması, personel hijyeni, işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, gıdalarda ambalaj kontrolü, gıda ambalajlarında etiket ve işaretleme kontrolü, gıdalarda depo ve sevkiyat kontrolleri, gıda kalite karakteristikleri konularında eğitim verilecektir. Ayrıca beyaz peynir üretimi, kaşar peynir üretimi, tel peyniri üretimi, urfa peyniri üretimi, çörekotlu peynir üretimi, otlu peynir üretimi uygulamalı olarak anlatılacaktır.