T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Demonstrasyon Alanında Tarla Günü Etkinliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 4.08.2017

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Tavra Deresi mevkiinde bulunan demonstrasyon alanında "Tarla Günü Etkinliği" düzenlendi. Etkinlik; Vali Yardımcısı Mehmet Nebi KAYA, Vali Yardımcısı Yeliz YILDIZHAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birlik Başkanı İsmail KÖSE, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir HASTAOĞLU, Ziraat Odası Başkanı Hacı ÇETİNDAĞ, protokol üyeleri ve köy sakinlerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ Tarla Günü Etkinliği'nde yaptığı konuşmada; "Çiftçilerimize örnek olmak ve ışık tutmak amacıyla bu yıl demonstrasyon çalışmalarına başladık ve hasat bayramını da İl Merkezinde demonstrasyon çalışması yaptığımız bu alanda yapmayı planladık.

İlimizde 1,1 milyon hektar alanda işlemeli tarım yapılmaktadır. İşlemeli tarım yapılan alanların önemli bir kısmında ise hububat ürünlerin tarımı yapılmaktadır. İlimizdeki hububat verim ortalaması dekara 250-350 kg düzeyindedir. Verim ve kalitenin artırılmasına yönelik olarak Bakanlığımız tarafından ar-ge çalışmalarına devam edilmektedir. Bakanlığımız Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilip tescil edilen çeşitlerden bölgemiz şartlarına uygun, yüksek verimli ve hastalıklara mukavemetli çeşitlerin üretici şartlarındaki performansının görülmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz öncülüğünde, Sivas Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birliği ve Sivas Pancar Ekicileri Kooperatifi katkılarıyla Buğdayda; Ayyıldız, Ekiz, Es-26, Karahan-99, Müfitbey, Nacibey, Venka, Zencirci2000 çeşitleri ile Arpada; İnce 04, Seymen ve Ünver çeşitleri temin edilerek Merkez İlçe, Zara, Şarkışla, Kangal, Gürün ve Yıldızeli İlçelerinde demonstrasyon çalışması başlattık.

Yaklaşık 0,5-1 dekar büyüklüğündeki parsellerde ekilişi yapılan çeşitlerin ziraat mühendislerimiz tarafından üretim süreci boyunca gelişimleri takip edilerek gerek hastalık ve zararlılara karşı toleransı, gerekse verim potansiyelleri değerlendirilmiştir. Çalışmalarımız bir üretim sezonu ile sınırlı kalmayacak olup en az üç üretim döneminde tekrarlanması planlanmıştır. 3 yıllık çalışma neticesinde elde edilen veriler değerlendirildikten sonra bölgemiz için uygun olan veya olacak çeşitler üreticilerimize tavsiye edilerek geniş alanlarda üretim yapılması sağlanacaktır. Böylece üreticilerimiz birim alandan daha yüksek ve daha kaliteli ürün elde etme imkanına kavuşacak daha karlı üretim yapılması sağlanacaktır.

2017 yılının hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyor,  katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum."dedi.

Vali Yardımcısı Yeliz YILDIZHAN ise yaptığı konuşmada; Şehir olarak ekonomimizin lokomotifi ve en önemli geçim kaynağımız tarım, bu bağlamda iyi tarım örneklerinin çoğalması, çiftçimizin bilinçlendirilmesi, tarımda kalitenin artırılması konusunda il müdürlüğümüze çok önemli görevler düşmekte bu gün bu kapsamda yapılan demonstrasyon çalışmalarını inceleyeceğiz. Çiftçilerimizin de ürün kalitesini arttırmak adına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle ortak hareket etmesi önemli olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından demonstrasyon alanında ekili olan buğday ve arpa çeşitlerinin hasadı yapıldı.