T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Anız Yangınlarının Önlenmesi

Yayın Tarihi : 26.07.2017

Sivas'ta hububat hasadı başlamış olup, bu hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilerim. Sivas Valiliğimizin yayınlamış olduğu bir tebliğ ile biçerdöver kontrolleri hizmetlerinin usul ve esasları belirlenerek ilan edilmiştir. Buna göre dane kaybı yaparak biçim yapan operatörlere 227.00 TL. İdari para cezası, anız yakanlara ise yaktıkları her dekar alan için 42,44 TL'dir.(yakılan yerin elektrik hattı, akarsu, baraj, göl-gölet, orman, meskûn mahalle yaklaşımı, diğer tarlalardaki ürünleri tehdit etme- etkileme gibi noktalarda ceza 5 katına kadar arttırılır.) Buna ilaveten Valilik Tebliğine aykırı gelmekten de 227.00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Dane ve sap kaybının milli kayıp olduğunu ifade eden İl Müdürümüz Seyit YILDIZ; "Biçerdöver operatörlerini dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları konusunda uyararak, "Bu yıl 43 personelimiz ile hasat süresince sahada olacağız. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya %2'den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı 227,00'er TL idari para cezası uygulayacağız. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. Dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. %1'lik dane kaybının bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına gelmektedir. Çiftçilerimiz dane-sap kayıpları ve anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili şikâyetlerini Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüze 0346 2151723-30 Dahili 3008-3009 ve Biçerdöver İl Koordinatörümüze dahili 1348 hattından iletişim sağlayabilirler.

Hasat zamanında önemli bir çalışma da anız yangınlarıyla mücadeledir. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun, Ek-1 Maddesinin  "c" bendinde  "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.'' Denilmektedir. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2017 yılı için anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 42,44 TL idari para cezası uygulanacak ve yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallelerde olması halinde ceza 5 kat artacak. Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi, toprağın doğal yapısı bozulduğu için toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Dolayısı  ile sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anızların yakılmaması gerekmektedir. Anız yakan çiftçilerimiz, ceplerindeki parayı çıkarıp yakıyorlar, bunu bilsinler. Çiftçilerimiz hasat sırası ve sonrasında sapların parçalanarak toprağa geri dönüşümü sağlanmalıdır. Ekim için anız yakmasınlar. Biz çiftçilerimize hem daha ucuz, hem daha zahmetsiz hem de anızı yakmaya gerek duymayan toprak işlemesiz, anıza direk ekim yöntemini uygulamalarını tavsiye ederiz." dedi.