T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Merkez Köy ve Mahalle Muhtarlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Buzağı Ölümleri Konularında Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 11.07.2017

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda İl Müdürümüz Seyit YILDIZ' ın katılımıyla Şap Hastalığı Aşılı Arilik Genelgesi ve Trakya'ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgesi kapsamında, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Buzağı Ölümleri konularında merkez köy ve mahalle muhtarlarına bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ toplantıda yaptığı açılış konuşmasında; "Hayvancılığımızın en büyük sorunlarından biri olan Şap hastalığının 2020 yılına kadar ülkemizde ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda bölgesel risklerin kademeli azaltılmasına dayalı hazırlanan Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı çerçevesinde ilimiz 78 il ile beraber  "Şap Hastalığından Aşılı Ariliği" hedeflenen iller arasına alınmıştır. Kurban Bayramında yetiştiricilerimiz tarafından Anadolu' dan Trakya illerine ve  İstanbul' un Avrupa yakasına kurbanlık gönderme talepleri olacak ve yapılacak canlı hayvan sevklerine Bakanlığımızca hazırlanan Trakya' ya Canlı Hayvan Sevkleri Genelgelerinde belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde izin verilecektir.

Ülkemiz ekonomisinde önemli kayıplara neden olan buzağı ölümlerinin engellenmesi için 2017 yılında yetiştiricilere yönelik farkındalık yaratacak eğitimler verilecektir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele ve hastalığın kontrolü ile ilgili çalışmalar başta Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Kene mücadelesi çalışmalarının belirlenen riskli yerlerde ve bir program dahilinde uygulanması gerektiği bilinmektedir." dedi.

Ayrıca yapılan toplantıda Şap Hastalığı Aşılı Arilik Genelgesi (2017/03) kapsamında iller arası sevklere ilişkin kurallar, aşılama kampanyası, kurban döneminde Trakya ve İstanbul Avrupa yakasına yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde ilgi sayılı genelgeler çerçevesinde aranacak şartlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kaynağına yönelik tedbirler kapsamında büyükbaş hayvanlarda kene mücadelesi çalışmalarının belirlenen riskli yerlerde ve bir program dahilinde uygulanması gerektiği ve bu kapsamda yürütülecek çalışmaları desteklemek amacıyla büyükbaş hayvanlarda uygulanacak dökme tarzında ektoparaziter müstahzarın kullanımı, buzağı ölümlerinin engellenmesi için alınacak tedbirler kapsamında bilgi verilmiştir.

Toplantı muhtarlarla yapılan soru cevapla sona ermiştir.