T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Güney Köyü’nde Kadın Çiftçilere Peynir Üretimi Eğitimi Verildi

Yayın Tarihi : 22.03.2017

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sivas Ziraat Odası Başkanlığı ve Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında imzalanan "Çiftçilerimiz Gençleşiyor" Projesi Mesleki Eğitim Kursları İşbirliği Protokolüne uygun olarak İlimiz Merkez İlçesi Güney Köyü'nde 27/12/2016 - 10/03/2017 tarihleri arasında düzenlenen 432 saat süreli Peynir Üretimi Eğitimi verilmiştir.

Eğitim sonunda Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ, Sivas İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT kursiyerleri ziyaret etti. Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ ziyaret sırasında yaptığı konuşmada; "Biz bu kursları açarken İŞKUR İl Müdürlüğü'nün de önemli katkıları var onların destekleri ile bu kursları açıyoruz, tekrar Müdürümüze burada teşekkür ediyorum. Onlar kursları açıyor bizde personelimizle birlikte kursiyerlerimize eğitim veriyoruz. Peynir yapım kursunu gerçekleştirdik daha sonrada çeşitli konularda İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de destekleri ile yeni kurslar açacağız. Köyde ilk akla gelen peynir yapımı, sizler peynir yapımını elbette biliyorsunuz ama peynir çeşitleri açısından daha detaylı bir eğitim aldınız.

Herhangi bir talebiniz, öneriniz olduğu zaman çalışma arkadaşlarımız sürekli yanınızda, İl Müdürlüğümüze de bekleriz. Eğitime gösterdikleri ilgiden dolayı bütün kadın çiftçilerimize teşekkür ediyorum." dedi.

İŞKUR İl Müdürü Hikmet CANPOLAT ise yaptığı konuşmada; "Yürüttüğümüz faaliyetlerin önemli bir kısmını bu kurslar oluşturmaktadır. Diğer köylerimizde de benzer kursları açacağız, gördüğüm kadarıyla Güney Köyü'nde kurs oldukça verimli olmuş. Peynir sürekli tüketilen bir ürün umuyorum ki aldığınız eğitimi hayata geçirip ülkemize katma değer oluşturursunuz, katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim." dedi.

Kursta 49 kadın çiftçiye; Beyaz peynir, urfa peyniri, kaşar peyniri, dil peyniri, tulum peyniri, örgü tel peyniri yapımı konularında eğitim verilmiş olup bunun yanında, personel hijyeni, gıda üretiminde hijyen,  işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, gıda muhafaza ilkeleri, gıdalarda fiziksel kontroller gibi hijyen ve gıda konularında eğitim verilmiştir. Kurs sonunda 49 kursiyer sertifika almaya hak kazanmış olup, bu sertifika ile peynir üretim elemanı olarak peynir üreten işletmelerde çalışabilecek teknik bilgi seviyesine ulaştırılmışlardır. Bu eğitim ile sağlanan en büyük katkı ise yanlış peynir yapımı yüzünden hayvanlardan insanlara bulaşan halk dilinde peynir hastalığı denilen Brucella hastalığının önüne geçilmesidir.

Eğitime katılan kursiyerler Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne ve İŞKUR İl Müdürlüğü'ne kurs açtıkları için teşekkür ederek, sütlerini değerlendirerek peynir çeşitlerini artırdıklarını ifade ettiler. Eğitimin çok verimli geçtiğini söyleyen kadın çiftçiler bu gibi eğitimlere devam edilmesini temenni ettiler.