T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kangal İlçemizde Devlet Destekli Tarım Sigortası ve Buğday da Kuraklık Verim Sigortası Hakkında Çiftçi ve Muhtarlara Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 6.01.2017

Kangal İlçesi Öğretmen Evi Toplantı Salonunda Devlet Destekli Tarım Sigortaları ve bu kapsamda yeni uygulamaya konulan Buğday da Kuraklık Verim Sigortası hakkında yapılan bilgilendirme toplantısı; Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ,  TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali DOĞAN, Koordinasyon ve tarımsal Veriler Şube Müdürü İrfan YOKUŞ,  Kangal İlçesi muhtarların ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali DOĞAN bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşma; "81 İldeki bütün ilçelerimizde sadece buğday ve kuru tarımda meydana gelecek kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz kuraklık ve verim sigortası ile teminat altına alınacak. 1 Ocaktan itibaren poliçe kesmeye başlayacağız, Ocak-Şubat-Mart olmak üzere üç aylık süre zarfında ÇKS kayıtlarını yaptıran çiftçilerimiz kuraklık verim sigortasından faydalanacaktır." dedi.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit YILDIZ ise yaptığı konuşmada; "Bu kötü hava şartlarında yoğun katılımızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum, rakamlar vererek konuşmaya başlamak istiyorum; 2015 yılı rakamlarına göre ilimizde poliçe sayısı 18.808, sigortalı alan 248.421 da, sigortalı büyükbaş hayvan sayısı 8.259, sigortalı küçükbaş hayvan sayısı 13.724 baş, ülkemizde poliçe sayısında 28. sıradayız. Bu rakamlar ilimize göre küçük rakamlar. İlimiz bir tarım ve hayvancılık şehri, iklimsel ve mevsimsel değişiklikler ilimizde meydana gelmekte ve buna bağlı olarak da don zararı, sel, su baskını, şiddetli yağış gibi birçok doğal afetlerle karşı karşıya kalmaktayız, buda ilimizde ve bölgemizde bitkisel ve hayvansal üretimde önemli zararlara yol açmaktadır. Zarar gören çiftçilerimizin mağduriyetlerin giderilmesi için 2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu çıkarıldı ve 2006 yılı Haziran ayında da sanıyorum ilk sigorta poliçesi kesildi, yaklaşık 10 yıl süre geçti ve büyük bir mesafe kat edildi.

 Sigortayı her yıl düzenli olarak yaptırmamız gerekiyor, paramız boşuna gidiyor diye düşünmememiz lazım, ilimizde bu yıl bazı bölgelerimizde don zararı bazı bölgelerimizde kuraklıktan doğan zarar meydana geldi, özellikle dekara verim 100 kg'ın altına  kadar düşen bölgelerimiz var, yaz mevsiminde merkez köylerimizden birinde bir ahır yangını meydana geldi yaklaşık 29 büyükbaş hayvan telef oldu bu işletmenin sigortası olmadığından herhangi bir ödeme yapılmadı, o yüzden çok önemli bir konu, bütün çiftçilerimizin emeklerini garanti altına almasını istiyoruz. Hasarsız, kazasız ve belasız bir yıl geçirmenizi diliyor hepinize saygılar sunuyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Uzman Mahmut KARAYİŞ tarafından çiftçilere ve muhtarlara Devlet Destekli Tarım Sigortası ve Buğday da Kuraklık Verim Sigortası hakkında bilgilendirme yapılarak toplantı muhtarların ve çiftçilerin sorularının cevaplandırılması ile sonlandırıldı.